miercuri, 13 noiembrie 2013

Azi vă dau un sfat!

Multă lume vine la preot să ceară un cuvânt de învățătură. Unii  îl împlinesc, alții se străduiesc să- l ducă la îndeplinire. Sunt diverse și complicate, uneori, sfaturile pe care le poate da un preot. Din păcate, majoritatea oamenilor identifică sfatul preotului cu canonul de la spovedanie. Și am să mă explic de ce nu trebuie să facem această mare confuzie.

 ” Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine.”(Apocalipsa Sf. Ioan cap 3 v 20)

In primul rând, sfatul este o învățătură menită să ajute pe cineva într- o situație deosebită. Este o povață, am putea spune. Dar, sfatul are caracter facultativ. El nu poate dicta conștiinței celui care îl primește. O poate stimula să iasă dintr- un impas. Credinciosul când cere ajutorul preotului să- l îndrume în rezolvarea unei probleme vine ca la un părinte, ca la o persoană apropiată sufletește ce poate să- i aline neputința cu puterea Harului dumnezeiesc. De aceea, sfaturile au mare trecere pentru că nu pun presiune pe sufletul omului. Acest lucru reiese foarte clar din textul de mai sus.

Prezența credinciosului la scaunul spovedaniei adâncește, oarecum, neputința sa, pentru că el vine cu conștiința încărcată de două ori: odată pentru păcatele săvârșite și a doua oară pentru rușinea ce este prilejuită de acestea. Mulți se apropie foarte, foarte greu de scaunul spovedaniei tocmai pentru faptul că rușinea este copleșitoare. În condițiile acestea, canonul sau epitimia, îi vine de cele mai multe ori ca o piatră de moară agățată undeva. El este o poruncă de îndreptare. Are caracter imperativ. Nu folosește noțiunea de relativitate. Este un lucru concret ce trebuie dus la îndeplinire împreună cu duhovnicul si Bunul Dumnezeu, pentru a nu mai săvârși răul. Esențial este să se țină cont și de psihicul omului, de puterea lui de renaștere, de disponibilitatea de a se ruga, etc.

Personal, la Taina Sfintei Spovedanii nu folosesc termenul de canon și încerc să prezint celui necăjit de păcatele sale faptul că are puterea de a trece peste toate împreună cu Bunul Dumnezeu. Și să știți că omul pleacă îndreptat la a sa casă, căci Harul lucrează în toți și în toate.

Acesta este gândul meu de azi: Priviți viața ca pe un sfat dumnezeiesc! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu