duminică, 13 octombrie 2013

Despre oameni și sfinți

Prin Taina Sfântului Botez, fiecare dintre noi suntem încredințați unuia sau mai multor sfinți, prin faptul că le purtăm numele. Ce semnifică  aceasta? Înseamnă că viața noastră este binecuvântată de rugăciunile sfinților respectivi în numele Sfintei Treimi, pe mărturia nașilor noștri și pe educația creștin- ortodoxă ce o punem în practică.
Sfinții ce ne ocrotesc sunt sfătuitorii noștri de taină. Sunt protectorii în ”Duh și Adevăr”(Ioan 4, 24) a pașilor în și pentru Mântuitorul Iisus Hristos. Ei au răbdare cu noi. Ne înțeleg, Ne ascultă. De ce? Pentru că au fost oameni ca și noi. Au îndurat și ei ispitele. Au luptat cu patimile. Și le- au biruit.
Noi putem fi ca ei?! Veți zice că teoretic: DA. Practic: NU.
Eu vă voi răspunde că se poate, mai ales, practic. Cum? Făcând următoarele:
1. Rugăciunea dimineața și seara.
2. Rugăciunea de mulțumire.
3. Trăind în pace unii cu alții.
4. Mulțumindu- ne cu ce avem.
5. Citind zilnic Acatistul Sfântului al cărui nume îl purtăm și din Psaltire.
6. Rostind mica rugăciune: ”Doamne învață- mă să tac și ajută- mă să vorbesc numai cu folos în numele Tău. Amin!”

Un comentariu:

  1. Oamenii constienti fiind de propriile neputinte si pacate,obisnuiesc sa spuna ca nu-i pot imita pe sfinti;altii poate au cazut in deznadejde socotind ca nu mai pot face nimic pentru a schimba ceva la starea lor! Dar ei uita ca nu exista pacat care sa biruiasca mila lui Dumnezeu,Nicolae Cabasila,vorbind ”despre iubirea nebuna a lui Dumnezeu pentru om”!Parintele Arsenie Boca de asemenea,spune ”iubirea lui Dumnezeu fata de om este mult mai mare decat iubirea oricarui sfant fata de Dumnezeu”,indemnandu-i pe oameni sa se apropie de Dumnezeu! Pentru aceasta avem nevoie de mijlocirea sfintilor,pentru ca au fost oameni,au avut pacate si slabiciuni pe care le-au biruit,devenind impreuna-rugatori cu noi.Asa ajungem si noi sa bineplacem lui Dumnezeu!!!

    RăspundețiȘtergere